Παρουσίαση Υπερίωνα

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013 στο Ληξούρι Κεφαλονιάς από γονείς και κηδεμόνες Α.μεΑ. και άτομα με αναπηρία προκειμένου να εργαστεί για τη διασφάλιση των ισότιμων δικαιωμάτων τους στη ζωή και παράλληλα να συνδράμει το οικογενειακό τους περιβάλλον στο δύσκολο έργο τους. Η αναγγελία και μόνο της κίνησής μας, ευαισθητοποίησε πολλούς δημότες της Παλικής, οι οποίοι εξεδήλωσαν την επιθυμία να εγγραφούν ως μέλη- φίλοι της ένωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ο μοναδικός φορέας στην Παλική για όλα τα άτομα με αναπηρία (νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο Down και άλλες συνοδές αναπηρίες), που τα περισσότερα, κατεξοχήν ενήλικες, βρίσκονται στα σπίτια τους με δυσβάσταχτο βάρος για τις οικογένειές τους.

Το καταστατικό της Ένωσης ιδρύθηκε με αριθμό διαταγής 12 στις 18/10/2013 από το Ειρηνοδικείο Αργοστολίου και αριθμό σωματείου 607 (13/11/2013) και αριθμό τροποποίησης σωματείου 607Α’/ 16- 11- 2015

Στις 24/11/2013 πραγματοποιήθηκαν η πρώτη γενική μας συνέλευση και αρχαιρεσίες, από τις οποίες προέκυψε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης:

Πρόεδρος: Σοφία Μαροπούλου- Ζαφειράτου

Αντιπρόεδρος: Ηλίας Παρίσης

Γενική Γραμματέας: Άννα Παρίση

Ταμίας: Μαρία Λαδά

Μέλος: Ευανθία Λαδά

Εξελεγκτική Επιτροπή: Αραβαντινός- Τούνος Αθανάσιος, Κωνσταντίνα Μπίστα- Δελλαπόρτα, Κωνσταντίνος Μαρούλης

Η θητεία του ΔΣ είναι τριετής.

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από το Καταστατικό διαδικασιών, η συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως «ΥΠΕΡΙΩΝ», για την τριετία 2016-2019, έχει όπως παρακάτω:

Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου, Πρόεδρος

Μαρία Λαδά, Αντιπρόεδρος

Γερασιμούλα Σταθάτου, Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Κοντογιαννάτου, Ταμίας

Ευανθία Λαδά, Μέλος

Άννα Συνοδινού – Καμήλου, Μέλος

Σταύρος Λυκούδης, Μέλος

Στις 23/11/2019 πραγματοποιήθηκαν η 7η Γενική Εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση και αρχαιρεσίες, από τις οποίες προέκυψε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης:

Πρόεδρος: Σοφία Μαροπούλου- Ζαφειράτου

Αντιπρόεδρος: Διαμαντίνα Σταθάτου

Γενική Γραμματέας: Μαρία Λαδά

Ταμίας: Παρασκευή Κοντογιαννάτου

Μέλος: Μαρία Τζωρτζάτου

Μέλος: Μαρίνα Βαλσάμου

Μέλος: Σταύρος Λυκούδης

Εξελεγκτική Επιτροπή: Κατσαΐτης Γεράσιμος, Παρίση Άννα, Κωνσταντίνος Μαρούλης.

Η θητεία του ΔΣ είναι τριετής.

Τα μέλη της Ένωσης ανέρχονται στα 140, εκ των οποίων οι 40 είναι άτομα με αναπηρία και οι φίλοι- τακτικά μέλη.

Από το Νοέμβρη του 2013 και μέχρι σήμερα:

 • Δραστηριοποιήθηκε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας

 • Κατόπιν αιτήματός μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεφαλονιάς και χρησιδάνειο, μας παραχωρήθηκε στο Λογγό Ληξουρίου έκταση 8 στρεμμάτων με 2 παλαιά κτίσματα δωρεά προς το Δήμο της Αθηνάς Αντύπα.

 • Κατόπιν αιτήματός μας και λόγω των καταστροφικών σεισμών, μας παραχωρήθηκε προκάτ οίκημα 60 m2, που εγκαταστήσαμε στον εν λόγω χώρο, όπου και στεγαζόμαστε προσωρινά.

 • Δημιουργήσαμε μητρώο εθελοντών εκπαιδευτικών και μητρώωο εθελοντών όλων των ειδικοτήτων. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 50.

 • Με τους αγαπημένους εθελοντές εκπαιδευτικούς λειτουργούμε εργαστήρι Δημιουργικής απασχόληση, 3 απογεύματα την εβδομάδα, όπου γίνεται πρόγραμμα εκπαίδευσης, εικαστικών, πληροφορικής, μουσικής, κοινωνικής ένταξης, αυτόνομης διαβίωσης, κυκλοφοριακής αγωγής και ψυχαγωγίας. Απασχολούνται εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός

 • Με εθελοντές εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο απόγευμα εργαστήρι φυσικής άσκησης, αγωγής και παραδοσιακών χορών. Από τον Απρίλιο του 2017 λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία “ΥΠΕΡΙΩΝ” στις εγκαταστάσεις της Ένωσης καθημερινά Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 08:00 – 16:00 με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, 9 στον αριθμό.

 • Συμμετέχουν στα πολιστικά δρώμενα του τόπου

 • Πραγματοποιούνται επιστημονικά συνέδρια- ημερίδες κάθε 3η Δεκέμβρη αφιερωμένα σε διαφορετική μορφή αναπηρίας με διακεκριμένους επιστήμονες, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 • Παραχωρούμε συνεχείς συνεντεύξεις τύπου για θέματα Α.μεΑ. και για καλύτερη ενημέρωση του κοινού

 • Πραγματοποιούμε συναυλίες και Bazaar για οικονομική ενίσχυση του σωματείου

 • Φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία των δομών Ειδικής Αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργούν στο Νομό

 • Συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Ηχοληψίας και Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων του Νομού μας

Τα έσοδά μας προέρχονται από:

 • Τις τακτικές ετήσιες συνδρομές των μελών μας

 • Τις έκτακτες συνδρομές των μελών μας

 • Δωρεές- Χορηγίες

 • Από διάφορες εκδηλώσεις.

Άμεσος στόχος είναι η λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης, με σκοπό την παροχή σε ενήλικα Α.μεΑ. που είναι μόνα τους στη ζωή, ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος διαβίωσης σε δικό τους χώρο, που θα θυμίζει οικογένεια και θα υποστηρίζεται από κατάλληλο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. «Η στέγη δεν είναι ίδρυμα, είναι η συμμετοχή στο κέντρο της ζωής και όχι στο περιθώριο της».

Aπολογισμός δράσεων για την περίοδο από το 2013 έως και το 2017

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013 στο Ληξούρι Κεφαλονιάς από γονείς και Άτομα με Αναπηρία, προκειμένου να εργαστεί για τη διασφάλιση των ισότιμων δικαιωμάτων τους στη ζωή και παράλληλα να συνδράμει το οικογενειακό τους περιβάλλον στο δύσκολο έργο τους. Η αναγγελία και μόνο της κίνησής μας, ευαισθητοποίησε πολλούς δημότες της Παλικής, οι οποίοι εξεδήλωσαν την επιθυμία να εγγαφούν ως μέλη – φίλοι της Ένωσης. Μαζί τους συστρατεύτηκαν πρόσωπα και φορείς, που ευαισθητοποιούνται σε παρόμοια κοινωνικά θέματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, που στην πλειοψηφία τους είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ο μοναδικός φορέας στην Παλική για όλα τα Άτομα με Αναπηρία (νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο Down και άλλες συνοδές αναπηρίες), που τα περισσότερα, κατεξοχήν ενήλικες, βρίσκονται στα σπίτια τους με δυσβάσταχτο βάρος για τις οικογένειές τους.

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ» λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2017 δική της Δομή στο Λογγό Ληξουρίου σε κατάλληλη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή για τα Άτομα με Αναπηρία όλου του Νομού Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΥΠΑ».

Το Κέντρο λειτουργεί με ΕΣΠΑ και ειδικότερα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020» για 16 (δεκαέξι) ενήλικα άτομα με αναπηρία (Νοητική Υστέρηση, Αυτισμό και άλλες σύνοδες Αναπηρίες) από όλο το Νομό Κεφαλονιάς. Το Κέντρο προσφέρει καθημερινά τη μεταφορά του κάθε ωφελούμενου από και προς το Κέντρο με Mini Bus της Ένωσης, τη διατροφή των ωφελούμενων με δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό, ομαδικά και εξατομικευμένα προγράμματα, όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, προγράμματα κοινωνικής ένταξης, πληροφορική, μουσική αγωγή, γυμναστική, προγράμματα αυτοεξυπηρέτησης, προγράμματα ατομικής υγιεινής, νοσηλευτική φροντίδα, εργαστήριο μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής, εργαστήριο κηπουρικής, εξωτερικά προγράμματα και επισκέψεις, καθώς και ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη – συμβουλευτική στους ωφελούμενους και στους γονείς – κηδεμόνες τους. Όλα αυτά παρέχονται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου, που είναι σε αριθμό εννέα (9), καθώς και από εθελοντές της Ένωσης.

Από το 2013 η Ένωση Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» προστατεύει, φροντίζει και απασχολεί τα Άτομα με Αναπηρία του Νομού με πάρα πολλούς τρόπους. Στην αρχή ξεκίνησε να απασχολεί τα άτομα αυτά με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία από εθελοντές-εκπαιδευτικούς και μέλη της Ένωσης. Στο Κέντρο αυτό απασχολούνταν δημιουργικά κυρίως τα Α.μεΑ. κάποιες ώρες της εβδομάδας με πολλές δράσεις εντός και εκτός των γραφείων της Ένωσης προσφέροντάς τους φροντίδα, σεβασμό, χαρά και δημιουργική απασχόληση.

Με μεγάλες εκδηλώσεις και ημερίδες, που διοργανώνονται από την Ένωση κάθε χρόνο, ενημερώνει και εμψυχώνει τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς και τους υπόλοιπους πολίτες, και παράλληλα ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία για τα Άτομα με Αναπηρία.

Πάντα κάθε χρόνο διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
1. Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας με τη μορφή ενημερωτικής εκδήλωσης με τη συνεργασία επιστημόνων και εκπαιδευτικών.
2. Μεγάλη πολιτιστική καλοκαιρινή εκδήλωση τον Αύγουστο σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Κεφαλλονιάς με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών και των Ατόμων με Αναπηρία της Ένωσης και από το 2017 με τη συμμετοχή και των ωφελούμενων του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) Ατόμων με Αναπηρία «ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΥΠΑ».
3. Ημερίδα – εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3η Δεκεμβρίου, με επιστήμονες ή εκπαιδευτικούς ομιλητές πάνω στην ειδική αγωγή. Απευθύνεται σε ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 2017 η Ένωση πραγματοποίησε μια εναρκτήρια εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κ.Δ.Η.Φ. με σκοπό την ενημέρωση του ευρύ κοινού για την έναρξη της λειτουργίας της Δομής. Η εκδήλωση είχε τη μορφή μεγάλης γιορτής, διαδραστική με συμμετοχή των ωφελούμενων και του εξειδικευμένου προσωπικού του Κ.Δ.Η.Φ., των μελών της Ένωσης, των τοπικών αρχών, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2017 η Ένωση θα πραγματοποιήσει και σεμινάριο για τα στελέχη και τους εκπαιδευτικούς εργαζομένους της Δομής, τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης γενικών σχολείων με στόχο την εκπαίδευση και τη συνεχή επιμόρφωση όλων όσων απασχολούνται σε αντίστοιχες δομές. Το σεμινάριο θα έχει και βιωματικό χαρακτήρα.

Επίσης, η Ένωση έχοντας ως σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών περί ισότητας και σεβασμού τους προς τα Άτομα αυτά αποστέλλει Δελτία Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και των Ιονίων Νήσων, καθώς και δημοσιεύει συνεχώς ανακοινώσεις και προσκλήσεις στο site της και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, με προσκλήσεις προς τα ΜΜΕ για συνεντεύξεις Τύπου και συνεντεύξεις της Προέδρου σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα πληροφορείται το κοινό για τις δράσεις της Ένωσης, καθώς και της νέας Δομής της. Γενικός στόχος είναι η πληροφόρηση του κοινού για το σκοπό και τη φιλοσοφία του Κ.Δ.Η.Φ. και του Επιχειρησιακού Προγράμματος και ειδικότερα τα οφέλη, που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ΚΔΗΦ για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια της κοινωνικής δικτύωσης δράσεις εντός και εκτός Κ.Δ.Η.Φ. σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η Ένωση έχει πολλές φορές συνεργαστεί με πολλούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, όπως τον Δήμο Κεφαλλονιάς, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Πρόνοια, τον Ο.ΚΑΠ Δήμου Κεφαλονιάς, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς γενικής αγωγής (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία), φορείς ατόμων με αναπηρία, φορείς ειδικής αγωγής (Ειδικά Σχολεία), το ΤΕΙ Ληξουρίου, το Κ.Δ.Α.Π. Ληξουρίου «ΣΤΕΓΗ», πολιτιστικούς συλλόγους, γενικά νοσοκομεία, ΚΕΔΔΥ, ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, αλλά και ιδιώτες όλων των επιστημών, όπως λογοθεραπεύτρια, νηπιαγωγούς, δασκάλους, γυμναστές, μουσικούς, διατροφολόγο, ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κλπ.

Και τέλος, η Ένωση έχοντας ως κύριο μέλημά της τη φροντίδα και την ισότιμη μεταχείριση των Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωνία επικεντρώνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή στην εύρεση λύσεων και τρόπων αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων στη ζωή, στην κοινωνική ένταξη και στην εκπαίδευση των Ατόμων αυτών, αλλά και των οικογενειών τους, καταδικάζοντας την οποιαδήποτε αδικία και έλλειψη σεβασμού προς αυτούς.