Λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ληξούρι

ΠΡΟΣ

Άτομα με Αναπηρία, Γονείς – Δικαστικοί Συμπαραστάτες – Κηδεμόνες Ατόμων με Αναπηρία του Νομού Κεφαλληνίας – Ιθάκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ» είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει τη λειτουργία της πρώτης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς για πέντε ωφελούμενους Α.μεΑ. Επιτέλους και μετά από αγώνες πολλών ετών θα εγκαινιάσουμε την πρώτη Στέγη τον Απρίλη του 2022 και σήμερα σας κοινοποιούμε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς δυνητικά ωφελούμενους για την ένταξη στη «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΥΠΕΡΙΩΝ» στο Ληξούρι Κεφαλονιάς»(Κωδικός ΟΠΣ 5075122).

Πάγιο αίτημα και μεγάλος προβληματισμός για όλα τα γονεϊκά κινήματα ήταν και είναι: «Τι θα απογίνουν τα παιδιά μας Άτομα με Αναπηρία, όταν εμείς οι γονείς δεν θα είμαστε μαζί τους». Ο εγκλεισμός σε Ιδρύματα ή άσυλα κλειστής νοσηλείας προκαλούσε πανικό, φόβο και τρομακτική αγωνία.

Ως Ένωση από την ίδρυση της προσπαθήσαμε και αγωνιστήκαμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στα Άτομα με Αναπηρία μια αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση. Η επιθυμία μας ήταν και είναι όταν δεν θα είμαστε στη ζωή τα παιδιά μας να παραμείνουν στον τόπο τους κοντά σε συγγενείς, φίλους και γνώριμους ανθρώπους σε μια κατοικία με κατάλληλη υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό, όπου θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη συγκατοίκησή τους με άλλους.

Η Ένωσή μας ως δικαιούχος της πράξης «ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ «ΥΠΕΡΙΩΝ» με κωδικό ΟΠΣ 5075122 η λειτουργία της οποίας θα χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» μέχρι και την 31/12/2023, θα παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες σε ένα φροντισμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον σε πέντε ωφελούμενους Α.μεΑ. Η συνέχεια του προγράμματος θα ανανεώνεται και στις επόμενες προγραμματικές περιόδους.

Σας παρακαλούμε να μελετήσετε σχολαστικά την προκήρυξη (σας παρέχει πολλές πληροφορίες) που σας κοινοποιούμε και να συγκεντρώσετε με περίσσια σκέψη και λογική και με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Α.μεΑ. που δικαιούνται μία ποιοτική ζωή, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλλετε αιτήσεις, όσοι ενδιαφέρεστε. Εμείς, θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, για να σας δώσουμε πληροφορίες και εξηγήσεις για τους προβληματισμούς σας.

Γνωρίζουμε ότι ο αποχωρισμός των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι μια πολύ δύσκολη φάση. Όμως πάντα πρέπει να αποφασίζουμε σύμφωνα με το συμφέρον των ωφελούμενων αφήνοντας πολλές φορές στη άκρη φόβους και ενδοιασμούς. Ο αποχωρισμός των παιδιών από τους γονείς κάποια στιγμή θα γίνει είτε το θέλουμε είτε όχι. Όμως καλύτερα τώρα που θα μας προσφέρεται και συμβουλευτική υποστήριξη παρά όταν συμβεί αιφνίδια και τα παιδιά τον βιώσουν με τον χειρότερο τρόπο και με ένα αβέβαιο μέλλον μπροστά τους.

Η Στέγη θα είναι δίπλα μας, θα μπορούμε να τους βλέπουμε, να μας βλέπουν, να επικοινωνούμε καθημερινά, να τους έχουμε μαζί μας Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, αν το επιθυμούμε ή και κάποιο Σαββατοκύριακο. Ο κανονισμός λειτουργίας αναφέρει ρητά ότι το πρώτο εξάμηνο προσαρμογής λειτουργεί δοκιμαστικά για όλους μας.

Εμείς, ως Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύουμε, επειδή οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά σε επίπεδο νομού, να δημιουργήσουμε και άλλες Στέγες σε όλο τον νομό.

Ευχόμαστε σ’ όλους Καλές γιορτές!

Αναμένουμε τις αιτήσεις συμμετοχής για ενδιαφερόμενους και σας ενημερώνουμε ότι απορίες και απαντήσεις στους προβληματισμούς σας, θα σας δώσει η Επιστημονική ομάδα που θα προκύψει και θα συσταθεί αμέσως μετά τις γιορτές!

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.,

Η Πρόεδρος, Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου

Η Γενική Γραμματέας και Ταμίας, Παρασκευή Κοντογιαννάτου